Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut

 
Kyrkomötet
Läronämndens yttrande

2006:1y
 
 
Ekumenisk överenskommelse mellan Svenska kyrkan och Svenska Missionskyrkan
 

Läronämnden har getts tillfälle att yttra sig över Kyrkostyrelsens skrivelse 2006:4 samt motionerna 2006:15 och 2006:68.

Det ekumeniska arbetet är en levande, dynamisk process, där kyrkan eftersträvar att allt tydligare uttrycka den enhet som finns i Kristus.

Organisatorisk enhet mellan alla kristna har aldrig funnits fullt ut i kyrkans historia. Däremot en stark längtan efter att uttrycka enheten i gemensamt nattvardsfirande, vittnesbörd och tjänande. Strävan efter att uttrycka kyrkogemenskap kan ha flera steg och behöver inte nödvändigtvis leda till kyrkounion Det är viktigt att en process får ta tid. Ekumenisk gemenskap innebär inte att någon kyrka underkastar sig en annan, däremot innefattar den förpliktelser till samtal och ömsesidigt delgivande av överväganden och åtgärder.

Enligt Läronämndens bedömning föreligger inte läromässiga hinder för att anta det förslag till överenskommelse mellan Svenska kyrkan och Svenska Missionskyrkan som föreslås i Kyrkostyrelsens skrivelse. I nästa steg är det angeläget att den nationella samrådsgruppen, stiften (Svenska kyrkan) och distrikten (Svenska Missionskyrkan) initierar fortsatta samtal med fördjupad reflektion kring centrala teologiska och pastorala frågor mellan lokala församlingar inom de båda samfunden, och anger möjliga ramar för lokala avtal. En av förutsättningarna för träffande av sådana avtal är att dopet betraktas som ett enda och att barndopet av samarbetspartnern erkänns som ett giltigt kristet dop. Beträffande frågan om barnvälsignelse och dop i samarbetskyrkor vill Läronämnden hänvisa till sitt tidigare yttrande LN 2003:21 rörande barnvälsignelse och dop i Svenska kyrkan:

Läronämnden noterar att behovet av livstolkande riter har ökat markant. Många av dessa bör utformas kontextuellt i människors omedelbara livssituation. Av dem som är anställda i pastoral tjänst krävs lyhördhet och förmåga att gestalta meningsskapande uttryck där kyrkans tro och människors existentiella upplevelse tolkas i ritens form. Läronämnden konstaterar att åtskilliga riter och handlingar därför inte kan eller bör formuleras i av kyrkan antagna böcker.

Motionärerna lyfter fram behovet av välsignelsehandlingar för barn. Vid ett barns födelse kan, av skilda skäl och i olika pastorala situationer, uppkomma önskemål om välsignelsehandlingar. Kyrkan bör i dessa situationer med pastoral omsorg möta människors behov. Läronämnden anser dock att någon ordning för dylik välsignelseakt inte skall finnas i Svenska kyrkans handbok då en sådan ordning både teologiskt och pastoralt skulle göra dopets innebörd otydlig,

Läronämnden konstaterar i konsekvens med detta att det inte är möjligt för en präst i Svenska kyrkan att förrätta en barnvälsignelse som något annat än en pastoralt motiverad handling i ett enskilt fall.

Genom domkapitlens prövning och beslut beträffande de lokala avtalen samt genom tillsyn av att präster i stiften efterlever sina vigningslöften säkerställs den tillsyn som är nödvändig för Svenska kyrkans del.

Uppsala den 23 augusti 2006

På Läronämndens vägnar

Claes-Bertil Ytterberg

      Ingemar Söderström

Närvarande: Biskop Claes-Bertil Ytterberg, ordförande, biskop Ragnar Persenius, biskop Martin Lind, biskop Erik Aurelius, biskop Anders Wejryd, biskop Christina Odenberg, biskop Carl Axel Aurelius, biskop Esbjörn Hagberg, biskop Tony Guldbrandzén, biskop Hans Stiglund*, biskop Lennart Koskinen, biskop Caroline Krook, Edgar Almén, Astrid Andersson Wretmark, Curt Forsbring, Cristina Grenholm, Fredrik Lindström och Jesper Svartvik.

* Ej närvarande vid betänkandets slutjustering

Previous PageAlla motionerNext Page